Erittäin hyvä ellei täydellinen

Erittäin hyvä ellei täydellinen

with Ei kommentteja

Moni pelkää epäonnistumista, tuntee riittämättömyyttä eikä usko kelpaavansa sellaisena kuin on. Taustalla on usein haavoittavia kokemuksia ja niistä aiheutuvaa häpeää. Kun häpeä iskee, on huipputärkeää osata suhtautua itseensä lempeästi.

Häpeä ei ole mukava tunne, mutta se on hyvä kohdata, sillä oman epätäydellisyyden ja haavoittuvaisuuden hyväksyminen muuttaa tutkitusti koko elämän aidommaksi, eheämmäksi ja iloisemmaksi. Omana itsenä oleminen vaatii kuitenkin rohkeutta – ja usein myös tietoista ja havainnoivaa työstämistä.

Miten sitten riisua turhat suojakuoret ja elää aidosti omannäköistä elämää ilman häpeää?

Aitous tarkoittaa ennen kaikkea oman epätäydellisyyden hyväksymistä: se on päätös ilmestyä paikalle rehellisesti, omana itsenään.

Hienolta kuulostaa, mutta saattaa omalla kohdalla tehdä tiukkaa. Brené Brown, amerikkalainen häpeätutkija, professori ja kirjailija puhuukin aitouden paradoksista: me kaikki arvostamme aitoutta toisissa – pidämme lämpimistä, mutkattomista ja vilpittömistä ihmisiä ja olisimme mieluusti itsekin sellaisia – mutta koemme silti usein tarvetta suojautua, piileskellä ja siloitella totuutta. Kuten Brown hauskasti toteaa: haavoittuvaisuus on upeaa sinussa, mutta noloa minussa. Se on viimeinen asia, jonka haluan toisten näkevän itsestäni, mutta ensimmäinen asia, jota haen toisista.

Haavoittuvaisuus on kuitenkin avain aitouteen. Viime kädessä kyse on siitä, uskallammeko paljastaa itsemme vikoinemme ja puutteinemme vai yritämmekö peittää kipeät kohdat täydellisyyden suojakuoren alle.

Mitä pahemmin koemme tulleemme aiemmin loukatuksi ja torjutuksi – mitä syvempi häpeämme toisin sanoen on – sitä innokkaammin olemme pystyttäneet erilaisia muureja aitoutemme suojaksi. Usein olemme torjuneet kokonaisia puolia itsessämme yrittäessämme muokata itsestämme hyväksyttävän ja rakkauden arvoisen version. Jos suojamuuri ympärillämme on kovin paksu, sen alta saattaa olla pelottavaa tulla esiin.

Siksi on syytä edetä pienin askelin. Aitous onkin nimenomaan harjoitus – ei päätös, joka tehdään kerran, vaan prosessi, elämän mittainen matka täynnä päivittäisiä valintoja.

Harjoituksen tavoitteena on lakata yrittämästä olla sellainen kuin pitäisi olla ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Luopua täydellisyydentavoittelusta ja mahdottomista vaatimuksista ja ymmärtää, että olemme hyviä juuri tällaisina. Riittää, kun teemme parhaamme.

Itsensä hyväksyminen voi olla haastavaa, kun painii riittämättömyyden, häpeän ja epävarmuuden peikkojen kanssa. Siksi matkalla tarvitaankin aimo annos myötätuntoa itseä kohtaan. Arvostelu, torjuminen, syyllisyys ja häpeä kuuluvat yksinkertaisesti jossain määrin elämään. Kun suhtaudumme itseemme ymmärtäväisesti ja lempeästi, meidän on helpompi lakata pakenemasta näitä kipeitä tunteita ja pyrkiä sen sijaan kohtaamaan ne ja sietämään niitä.

Paras tapa kehittää itsessään myötätuntoa on olla tuomitsematta itseään. Aina joskus on huono päivä ja tekevälle sattuu. Ei se mitään! Oman epätäydellisyyden myöntäminen ja siitä puhuminen auttaa myös – ja ihan parasta on, jos itselleen osaa nauraa. Ideana on suhtautua itseensä lämpimästi kuin hyvään ystävään silloin, kun kärsii, epäonnistuu tai kokee riittämättömyyttä sen sijaan, että vähättelisi tunteitaan tai arvostelisi itseään.

Myötätunnon on syytä ulottua itsen lisäksi myös toisiin, Brown muistuttaa. Se voi olla haastavaa, sillä omat muistomme häpeällisistä tilanteista ja pelkomme niihin joutumisesta saavat meidät nolossa paikassa helposti ottamaan etäisyyttä ja asettumaan ikään kuin toisen yläpuolelle. Voimme kuitenkin valita, pyörittelemmekö silmiämme paheksuvasti tuhahdellen vai suhtaudummeko kiipelissä olevaan empaattisesti ja avuliaasti.

On hyvä ymmärtää, että kärsimys, häpeä ja riittämättömyyden tunne ovat osa yhteistä ihmisenä olemisen kokemusta, jonka lähes kaikki käyvät läpi. Yhdessä voimme lievittää toistemme turhaa häpeää ja tehdä maailmasta lämpöisemmän paikan meille kaikille.

Leena Siitonen

Leena Siitonen on henkinen opettaja, joka lähestyy henkisyyttä rennolla otteella ja hyvillä viboilla. Leena tekee syväluotaavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa Hyvät Vibat -yksilöenergiavalmennuksessaan® ottamaan energiat ja elämän haltuun vastaanotollaan Vallilassa ja etänä. Leenan Lempeän elämän käsikirja säätäjille on ilmestynyt Viisas elämä -sarjassa.  

Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.  

Tutustu Leenan palveluihin.  

Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.
Jaa blogiteksti:Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin