fbpx
Itsemyötätunnon voima

Itsemyötätunnon voima

with Ei kommentteja

Toisia kohtaan on usein helppo olla empaattinen. Hankalankin tapauksen kanssa se onnistuu yleensä edes jotenkuten. Mutta entäs sitten, kun myötätunto pitäisi ulottaa koskemaan myös itseä? Mitä oikein on itsemyötätunnon voima?

Amerikkalainen tutkija Brené Brown kirjoittaa kirjassaan Epätäydellisyyden lahjat: ”Itsensä tunteminen ja ymmärtäminen ovat erittäin tärkeitä asioita, mutta täydesti elämiseen vaaditaan jotain vielä olennaisempaa: itsensä rakastamista”. Juuri se on monelle meistä kaikkein vaikeinta.
Myötätunnon osoittaminen itselleen ei periaatteessa ole sen kummallisempaa kuin myötätunnon osoittaminen toiselle. Jotta voisimme tuntea myötätuntoa toista kohtaan, meidän on ensinnäkin huomattava, että hän kärsii. Jos emme edes huomaa asunnotonta kadulla, emme voi tuntea myötätuntoa hänen vaikeaa tilannettaan kohtaan.
 
Seuraavaksi toisen ihmisen kärsimyksen on kosketettava meitä niin, että tunnemme hänen kipunsa (”tunnemme myötä”). Tunnemme myös lämpöä, hellyyttä ja halua auttaa. Ankaran arvostelun sijaan tarjoamme toiselle ymmärrystä ja tukea, kun hän epäonnistuu tai tekee virheitä.
 
Osoittaessamme myötätuntoa itsellemme toimimme aivan samalla tavoin itseämme kohtaan silloin, kun meillä on vaikeaa, epäonnistumme tai huomaamme itsessämme jotain, josta emme pidä. Emme jätä kipeitä tunteita huomiotta tai torju niitä, vaan pysähdymme hetkeksi olemaan itsellemme ystävällisiä ja miettimään, miten voisimme lohduttaa itseämme ja huolehtia itsestämme vaikeana hetkenä.

Sen sijaan että arvostelemme ja sätimme itseämme armottomasti riittämättömyydestämme, puutteistamme ja virheistämme, olemme itsellemme kilttejä ja ymmärtäväisiä – eihän kukaan ole täydellinen.

Itsemyötätuntoiset ihmiset ymmärtävät, että epätäydellisyys, erehtyminen ja vaikeat elämänkokemukset ovat väistämättömiä. Niinpä he pystyvät olemaan lempeitä itselleen kiperissä tilanteissa sen sijaan, että suuttuisivat ja hermostuisivat, kun elämä ei vastaa odotuksia. Juuri tässä piilee itsemyötätunnon voima.

 
Itsemyötätunto edellyttää myös, että suhtaudumme tasapainoisesti tunteisiimme: emme tukahduta niitä, mutta emme myöskään suurentele niitä. Muistamme, että myös toiset kärsivät, jolloin oma tilanteemme asettuu oikeisiin mittasuhteisiin. Lisäksi olemme halukkaita tarkastelemaan epämiellyttäviä tunteitamme avoimesti ja uteliaasti. Emme arvostele, tuomitse tai tukahduta tunteitamme, vaan hyväksymme ne sellaisina kuin ne ovat.
 
Entä jos en pidä jostain ominaisuudesta itsessäni, vaan haluan tehdä asialle jotain? Itsemyötätunto ei tarkoita, ettemme voisi oppia ja kehittyä. Asia on oikeastaan päinvastoin: myötätuntoinen mielentila on muutokselle paljon otollisempi. Jos koemme olevamme surkeita luusereita, joilta kaikki menee pieleen, tuskin lähdemme innoissamme kehittämään itseämme. Jos ajattelemme, ettei mistään kuitenkaan mitään tule, emme ole kovin vastaanottavaisia uusille opeille.
 

Jos sen sijaan arvostamme itseämme juuri sellaisina kuin olemme, meidän on helpompi suhtautua elämään myönteisesti ja uteliaasti, olla avoimia ja antaa muutosten tapahtua.

Myötätunto itseä kohtaan on merkki siitä, että kunnioitamme omaa ihmisyyttämme. Aina asiat eivät suju toivomallamme tavalla. Turhaudumme, koemme menetyksiä, teemme virheitä, törmäämme omiin rajoituksiimme, emme yllä niin korkealle kuin haluaisimme. Turhautumiseen liittyy usein järjetön mutta voimakas yksin jäämisen tunne – ikään kuin minä olisin ainoa maailmassa, joka kärsii ja sotkee asiansa. Totuus kuitenkin on, että kaikki ihmiset kärsivät. Ihmisinä me nyt vain olemme kuolevaisia, haavoittuvaisia ja epätäydellisiä.

Siksi itsemyötätuntoon kuuluukin oivallus siitä, että kärsimys ja riittämättömyyden tunne ovat osa yhteistä ihmisenä olemisen kokemusta eikä jotain, joka tapahtuu ”vain minulle”.

Kun hyväksymme tämän tosiasian sen sijaan, että jatkuvasti taistelemme sitä vastaan, mielemme tyyntyy ja meidän on yhä helpompi tuntea myötätuntoa itseämme ja kaikkia muita kohtaan, jotka kulkevat kanssamme tällä yhteisellä ihmisyyden matkalla.

 
Leena Siitonen
Leena Siitonen on henkinen opettaja, joka lähestyy henkisyyttä rennolla otteella ja hyvillä viboilla. Leena tekee syväluotaavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa Hyvät Vibat -yksilöenergiavalmennuksessaan® ottamaan energiat ja elämän haltuun vastaanotollaan Vallilassa ja etänä. Leenan Lempeän elämän käsikirja säätäjille on ilmestynyt Viisas elämä -sarjassa.  

Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.  

Tutustu Leenan palveluihin.  

Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.
Jaa blogiteksti:Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin