Anna valosi loistaa – 6 vinkkiä aitouteen

Anna valosi loistaa – 6 vinkkiä aitouteen

with Ei kommentteja

Lapsina olemme aitoja ja rohkeita, mutta vuosien kuluessa saatamme eri syistä alkaa peitellä aitoa minäämme. Menemme piiloon.

Se on inhimillistä ja ymmärrettävää. Pelkäämme torjutuksi tulemista ja haluamme, että meidät hyväksytään ja meitä rakastetaan. Olemme huolissamme siitä, millaisina muut meidät näkevät. Ehkä haluamme vaikuttaa päteviltä ja vakavasti otettavilta, ehkä meitä kauhistuttaa ajatus toisten suututtamisesta. Sopeudumme, mukaudumme, ja vähitellen unohdamme, keitä oikein olemme suojakuoren alla.

Miellyttämisentarve voi ilmetä esimerkiksi niin, että miettii sanomisiaan liian tarkkaan. Itse pelkään joskus, että vaikutan yliherkältä ja tunteelliselta tai vaihtoehtoisesti tiukkapipoiselta pomottajalta, joten joskus pysyttelen hiljaa, vaikka voisin hyvin avata suuni. Se, uskaltaako sanoa oman mielipiteensä tai tuoda esiin omat ideansa, onkin hyvä aitouden mittari.

Toinen tavallinen merkki kamppailusta oman aitouden kanssa on halu antaa itsestään hiukan siloteltu kuva. Emme uskalla paljastaa itsestämme noloja tai mielestämme kielteisiä asioita, vaan pidämme kulisseja yllä tilanteessa kuin tilanteessa. Meidän on vaikea kohdata heikkoutta itsessämme. Hyvin menee ja hienosti sujuu, kiitos!

Tällä tavoin saatamme toki vaikuttaa ulospäin vahvoilta, päteviltä ja fiksuilta, mutta joukkoon sopeutumisella on hintansa. Jos ei uskalla olla rehellisesti oma itsensä, on vaikea muodostaa syvää ja aitoa yhteyttä toisiin ihmisiin. Ihmiset etsivät toisistaan aitoutta ja tunnistavat kyllä muoviset suojakuoret.

Usein suojaudumme varsinkin työympäristössä. Monilla on jonkinlainen erillinen ”työminä”. Tällainen rooli on varsin yleinen, mutta vähän hassu. Eikö meidän kuitenkin olisi tarkoitus mahdollisuuksien mukaan olla oma itsemme aina ja kaikkialla?

Mutta on aitous on haastavaa muuallakin kuin työelämässä. Aina, kun suostumme tekemään jotain, jota emme oikeastaan haluaisi tehdä tai toimimme pelkästä velvollisuudentunnosta, olemme hiukan epäaitoja. Aina, kun emme uskalla ihmissuhteessa pyytää, mitä haluamme, olemme hiukan epäaitoja. Aina, kun teeskentelemme, että homma on hanskassa, vaikka tosiasiassa olemme peloissamme ja hukassa, olemme hiukan epäaitoja.

Mitähän tapahtuisi, jos antaisimme aidon itsemme kurkistaa esiin?

Aitouden esiin kaivaminen kannattaa aloittaa pienin askelin. Sopivankokoinen riski voi olla vaikkapa se, että on neuvottelutilanteessa hieman jämäkämpi kuin yleensä tai kertoo napakasti oman näkemyksensä.

Myös huumori on hyvä keino vahvistaa aitoutta. Omat nolot sähläykset ovat toisten korvissa vain hauskoja tarinoita, mutta niiden kertominen voi olla vapauttavaa. Uskaltaudumme näyttäytymään epätäydellisinä ja huomaamme, ettei meitä torjutakaan.

Yksi askel kohti aitoutta on kieltäytyä tekemästä asioita, joita ei halua, jaksa tai ehdi tehdä – vaikka pelkäisikin toisten pahoittavan mielensä. Aitoutta on myös säilyttää oma tyyli ja tapa tehdä asioita, vaikka se poikkeaisikin toisten tavasta.

Itse huomaan voivani sitä paremmin, mitä aidompi uskallan olla. Koen yhä vahvemmin eläväni omaa elämääni omilla ehdoillani. Ihmissuhteeni ovat syventyneet. On vapauttavaa, kun voi huoletta olla sellainen kuin on ja antaa toistenkin nähdä sen. Saan myös useammin, mitä haluan ja tarvitsen, koska en enää odota ihmisten lukevan ajatuksiani, vaan pyydän suoraan. Minusta on tullut eheämpi ja iloisempi.

Aitous tekee yksinkertaisesti elämästä mielekkäämpää.

Jos haluat antaa aidon minäsi loistaa, seuraavista vinkeistä voi olla hyötyä.

  1. Kuvittele, että tapaat itsesi vanhempana ja annat nykyiselle itsellesi neuvoja.

Kuvittele, että vanhempi minäsi keskustelee tämänhetkisen minäsi kanssa ja antaa viisaita neuvoja elämän matkalle. Mitä hän sanoisi? Kehottaisiko hän sinua varomaan ja hissuttelemaan koko loppuikäsi vai olemaan rohkea ja antamaan valosi loistaa?

  1. Tutustu itseesi uudelleen.

Jos on elänyt kauan epäaitoa elämää, ei välttämättä enää itsekään tiedä, mitä tuntee ja tarvitsee. Meditoi tai pysähdy muuten kuulostelemaan itseäsi tai kirjoita ajatuksiasi päiväkirjaan. Anna itsellesi lupa tuntea kaikki tunteesi ja suhtaudu niihin uteliaasti. Mitä ne viestittävät sinulle? Miten voisit olla rehellisempi itsellesi?

  1. Etene pienin askelin.

Etene kohti aitoutta kaikessa rauhassa, pikkuhiljaa. Sano ääneen asioita, joita et normaalisti sanoisi. Pidä puolesi. Pyydä, mitä haluat. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Muista, että se on prosessi.

  1. Varaudu toisten reaktioihin.

Toiset eivät todennäköisesti tiedä, että ole tukahduttanut joitakin puolia itsestäsi. Kun alat käyttäytyä eri tavalla, he joutuvat totuttelemaan uudenlaiseen minääsi. Useimmat suhtautuvat varmasti myönteisesti, mutta kaikki eivät oikein tiedä, mitä ajatella. Hyvä niin.

  1. Aitous ei ole tekosyy huonoon käytökseen.

Epäkohteliasta ja epäkunnioittavaa käytöstä ei voi oikeuttaa sanomalla ”Olin vain rehellinen” tai ”Yritin vain olla aito”. On täysin mahdollista olla samaan aikaan sekä aito että ystävällinen. Kunnioita toisia.

     6. Huomaa, että pystyt sietämään epämukavaa oloa.

Tutkimusten mukaan ihmisillä on taipumus yliarvioida etukäteen, miten ikävältä heidän olonsa tuntuu epämiellyttävän tapahtuman jälkeen ja kauanko tuo ikävä olo kestää. Vaikka valintasi eivät siis saisikaan kaikkia hihkumaan riemusta, tilanne ei todennäköisesti ole lainkaan niin paha kuin odotit.

Oscar Wilden kuolemattomin sanoin: ”Ole oma itsesi; kaikki muut on jo varattu”.

Leena Siitonen

 

Leena Siitonen on henkinen opettaja, joka lähestyy henkisyyttä rennolla otteella ja hyvillä viboilla. Leena tekee syväluotaavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa Hyvät Vibat -yksilöenergiavalmennuksessaan® ottamaan energiat ja elämän haltuun vastaanotollaan Vallilassa ja etänä. Leenan Lempeän elämän käsikirja säätäjille on ilmestynyt Viisas elämä -sarjassa.  

Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.  

Tutustu Leenan palveluihin.  

Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.
Jaa blogiteksti:Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin