Älä välitä hittojakaan… vai miten se nyt meni?

Älä välitä hittojakaan… vai miten se nyt meni?

with Ei kommentteja

Pitäisikö välittää vai olla välittämättä? Usein henkisyydessä, erityisesti buddhalaisuudessa ja muissa itämaisissa perinteissä, painotetaan, ettei mihinkään tulisi kiinnittyä eikä takertua. Tunteille ei saisi antaa valtaa, vaan kaikkeen olisi hyvä osata suhtautua tyynen rauhallisesti. Toisaalta samat perinteet neuvovat rakastamaan, osoittamaan myötätuntoa kaikkia kärsiviä elollisia olentoja kohtaan ja muistamaan, että olemme yhtä.

Miten päin tässä nyt sitten oikein olisi?

Erityisesti zeniläisyys ja taolaisuus mielletään usein filosofioiksi, joissa korostuu tietynlainen välinpitämättömyys – elämälle antautuminen, hyväksyminen, vastaanpullikoimattomus. Tunnettu taolaisuutta käsittelevä nettisivusto onkin nimeltään (kauniisti suomennettuna) Miten olla välittämättä hittojakaan. Filosofi Robert Anton Wilson puolestaan toteaa: “Tutkittuani kiivaasti ja intohimoisesti vuosikausia taolaisen filosofian klassikkoteosta Tao Te Chingiä, pystyn nyt käsittääkseni tiivistämään kirjan ideologian muutamaan sanaan: Älä välitä hittojakaan. Älä kiinnitä asiaan mitään huomiota, niin se menee pois.”

Taolaisuus ja sen serkku zeniläisyys toden totta rohkaisevat meitä luopumaan odotuksista, haluista, mieltymyksistä ja takertumisesta. Näiden henkisten perinteiden mukaan ne kun aiheuttavat pelkkää kärsimystä. Viisas tietäjä muistuttaa taolaisessa kirjallisuudessa jonkinlaista lastua laineilla tai tuulessa leijailevaa höyhentä, joka kulkee aina siihen suuntaan, johon virrat häntä sattuvat ohjaamaan – ikuisesti tyytyväisenä siihen, mitä tielle osuu, koska hän ei kerta kaikkiaan välitä eikä pidä yhtä asiaa toista parempana. Kaikki kokemukset ovat hänelle välttämättömiä, täydellisiä, riittäviä, jopa pyhiä.

Välinpitämättömyys on kuitenkin väärä sana kuvaamaan näiden henkisten perinteiden ydintä. Se kuulostaa tylyltä kylmyydeltä, joka seuraa maailman pahuutta vierestä ilmeenkään värähtämättä. Niinhän asia ei ole: kukaan henkisellä polulla oleva ei tahallaan aiheuttaisi toiselle elävälle olennolle kärsimystä. Henkinen eteneminen johtaa väistämättä myötätuntoon kaikkia tuntevia olentoja kohtaan.

Kun oivallamme, että olemme kaikki yhtä ja peräisin samasta lähteestä, tunnemme syvää yhteenkuuluvuutta toisten kanssa emmekä halua kenellekään pahaa. Me kaikkihan olemme samassa veneessä ja haluamme vain olla onnellisia. Tältä pohjalta ymmärrämme myös, että viha ja pahantahtoisuus kohdistuvat viime kädessä meihin itseemme.

Taolaisuuden, zeniläisyyden ja buddhalaisuuden oppien mukaan kannattaa siis oikeastaan sittenkin välittää: välittää syvästi kaikkien tuntevien olentojen hyvinvoinnista, olla vahingoittamatta ketään ja haluta kaikille vilpittömästi hyvää. Ja silti olla suhtautumatta asioihin tunteella ja olla kiinnittymättä niihin.

Voimme toisin sanoen olla takertumatta tiettyyn lopputulokseen, mutta samaan aikaan säteillä ystävällisyyttä, lempeyttä, kärsivällisyyttä ja empatiaa koko maailmaa kohtaan. Myötätunto on luottavaisen antautumisen ja elämän virtaan heittäytymisen luonnollinen ja yksinkertainen seuraus. Todellisuutta vastaan on turha taistella. Rainer Maria Rilken sanoin: “Anna elämän tapahtua sinulle. Usko minua, elämä on aina oikeassa.” Viisas luottaakin horjumatta siihen, että elämä on aina oikeassa, mutta tuntee silti myötätuntoa kaikkia niitä kohtaan, jotka suunnistavat eteenpäin tässä olemassaolon absurdissa, arvaamattomassa, yllättävässä sokkelossa.

Viisas myös toimii lempeästi ja ystävällisesti, koska se on hänen luontainen tapansa olla olemassa ja ilmaista itseään eikä niin ollen vaadi ponnistelua. Se ei ole sidottu odotuksiin, haluihin, mieltymyksiin ja kiintymyksen kohteisiin, vaan on asioiden luonnollinen tila. Niinpä hän samanaikaisesti sekä välittää syvästi että ei välitä hittojakaan.

Tällainen tapa elää on vähintäänkin kaunis ihanne, johon voimme vähitellen pyrkiä. Voimme edetä sitä kohti esimerkiksi välttämällä turhaa draamaa, suhtautumalla elämämme käänteisiin rauhallisesti ja luottamalla siihen, että kaikki järjestyy. Mitä vähemmän meillä on odotuksia ja kiveen hakattuja mielipiteitä, sitä seesteisemmin elämä soljuu. Nautitaan siitä, mitä elämä tiellemme tuo ja pidetään huolta toisistamme, mutta ei murehdita liikoja – eikä välitetä turhista. Loppujen lopuksi kaikki on kuitenkin aina hyvin.

Leena Siitonen

Leena Siitonen on henkinen opettaja, joka lähestyy henkisyyttä rennolla otteella ja hyvillä viboilla. Leena tekee syväluotaavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa Hyvät Vibat -yksilöenergiavalmennuksessaan® ottamaan energiat ja elämän haltuun vastaanotollaan Vallilassa ja etänä. Leenan Lempeän elämän käsikirja säätäjille on ilmestynyt Viisas elämä -sarjassa.  

Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.  

Tutustu Leenan palveluihin.  

Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.
Jaa blogiteksti:Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin