5 salaisuutta stressittömään joulukuuhun

5 salaisuutta stressittömään joulukuuhun

with Ei kommentteja

Lapsena – ja vielä teini-iässäkin – joulu oli vuoden hauskinta aikaa. Pääsi kivoihin juhliin ja sai suunnitella, millaisia ihania joululahjoja ostaisi perheelle ja kavereille pikku pennosillaan (tuoksusaippua oli aika kova sana!) Oli jännää avata joka aamu adventtikalenterin uusi luukku ja laskea päiviä aattoon. Joulun pyhinä sai syödä suklaata mielin määrin ja köllötellä sohvalla pyjamassa katselemassa mukavia elokuvia.

Kuulostaa unelmien joululta – ja nykyään kovin kaukaiselta ja saavuttamattomalta. Meillä vastuuntuntoisilla aikuisilla on usein kova kiire pysyä aikataulussa ja saada projektit valmiiksi ennen joulua ja vuoden loppua. Lahjojen miettiminen aiheuttaa lähinnä ahdistusta kiireen keskellä, niiden kivojen juhlien suunnittelemisesta puhumattakaan. Aatto vieraineen ja tarjottavineen vasta stressaakin! Herkkujakaan ei voi kalorien pelossa enää mutustella mielin määrin.

Hmm. Mitä jos tänä jouluna ottaisimme suorittamisen ja tehtävälistojen sijaan rennommin? Jos kiireen ja huolehtimisen sijasta huokaisisimme ja antaisimme joulukuun taas täyttyä ilosta, joulumielestä ja ripauksesta taikaa – ihan kuin lapsena?

Seuraavien vinkkien avulla onnistut:

  1. Luovu turhista velvollisuuksista.

Onko joulun tehtävälistallasi asioita, joita mielestäsi vain kuuluu tai on pakko tehdä? Tai asioita, jotka ovat (olleet) tärkeitä jollekulle toiselle, mutta joista et itse oikeastaan edes välitä? Aseta tänä vuonna etusijalle ne tehtävät, tapahtumat ja perinteet, jotka ovat sinusta aidosti mukavia ja tuovat joulutunnelman. Ehkä voitte jättää väliin jokavuotisen tylsän tilaisuuden, jossa kukaan ei oikein viihdy, ja tehdä sen sijaan jotain hauskaa? Kannattaa myös kysäistä perheenjäseniltä, mitä he haluavat tehdä, eikä höyrytä tottumuksesta aina saman kaavan mukaan. Vastaukset saattavat yllättää! Muista kysyä samaa itseltäsi ja toteuttaa omakin toiveesi.

  1. Älä yritä ehtiä kaikkea.

Älä ahdistu, jos kaikki suunnitellut touhut, tapahtumat ja tilaisuudet eivät millään mahdu aikatauluun. Et mitenkään voi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Jouluvalmistelut saattavat olla rempallaan, koska olet keskittynyt muuhun, ja joulukortit jäivät ehkä tänäkin vuonna lähettämättä. Ei se mitään! Pikkujoulumekoksi kelpaa ihan hyvin viimevuotinen, ja kuka niitä pölypalloja kynttilänvalossa huomaa? Keitä mukillinen glögiä, nosta jalat pöydälle ja kuuntele pari joululaulua. Anna joulumielen tulla.

  1. Keskity siihen, mikä on tärkeintä.

Millaisia arvoja haluat joulussa painottaa? Kiirettä, kaupallisuutta ja panikointia? Vai rauhaa, joulumieltä ja antamisen iloa? Sen sijaan, että kiertelette (hikisinä ja punaisina) tavaratalojen tungoksessa, voitte vaikka osallistua vapaaehtoistoimintaan ja jakaa joulumieltä toisille. Tai tehdä yhdessä jotain hauskaa: laskea pulkkamäkeä, leipoa pipareita, mennä kävelylle katselemaan jouluvaloja. Kun turha hössötys jää pois, on myös aikaa istuskella rauhassa lukemassa kirjaa tai tuijotella kynttilänliekkiä.

  1. Sano ei.

Miten usein suostut hankaliin järjestelyihin vain siksi, ettet kehtaa kieltäytyä tai halua tuottaa pettymystä? Jälkeenpäin manailet itseksesi, kun et taaskaan pitänyt puoliasi. Kieltäytymisen voi hoitaa ystävällisesti ja kohteliaasti niin, ettei kenellekään jää paha mieli. Uskalla asettaa omat rajasi ja huolehdi omasta jaksamisestasi joulun allakin. Myös sinulla on oikeus nauttia joulusta!

  1. Pidä taukoja.

Välillä täytyy saada rauhassa huokaista ja vain olla. Reippaimmaltakin touhuajalta loppuu puhti, jos ei malta hetkeksikään hellittää. Katso hyvän mielen jouluelokuva tai käperry muuten vain sohvannurkkaan – ilman syyllisyyttä. Maailma ei kaadu, vaikka loikoilisit sohvalla vähän pidempäänkin.

Joulu on valon ja hyvän tahdon juhla – ei suoritus, josta jaetaan pisteitä. Anna joulurauhan tänä vuonna vallata mielesi ilman kiirettä ja pysähdy huomaamaan joulun ihme ohikiitävässä hetkessä: kynttilän liekissä, kellon helähdyksessä, rakkaan ihmisen naurussa.

Leena Siitonen

Leena Siitonen on henkinen opettaja, joka lähestyy henkisyyttä rennolla otteella ja hyvillä viboilla. Leena tekee syväluotaavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa Hyvät Vibat -yksilöenergiavalmennuksessaan® ottamaan energiat ja elämän haltuun vastaanotollaan Vallilassa ja etänä. Leenan Lempeän elämän käsikirja säätäjille on ilmestynyt Viisas elämä -sarjassa.  

Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.  

Tutustu Leenan palveluihin.  

Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.
Jaa blogiteksti:Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin