Kaikista tuntuu joskus, että maailma murjoo ja elämä on kurjaa. Töissä voi olla kireä ilmapiiri tai hankala työkaveri, tai ehkä töitä ei ole. Ystävä tai puoliso saattaa pettää luottamuksen. Tai tili ammottaa tyhjyyttään ja lomasuunnitelmat menevät mönkään. Sellaista sattuu. Tärkeää on, miten tuollaisena hetkenä toimimme. Vastoinkäymiset saavat helposti mielen mustaksi. On ymmärrettävää, että vaikeassa tilanteessa tuntee surua, kiukkua pelkoa ja turhautumista. Tällaiset tunteet on hyvä tunnistaa ja sallia itselleen, mutta niihin ei kannata jäädä vellomaan pitkäksi aikaa. Omalla suhtautumisella voi helpottaa oloaan ja päästä tilanteesta nopeammin eteenpäin. Seuraavat keinot auttavat.
-
Älä ajattele “Miksi juuri minä?” vaan “Mitä seuraavaksi?”
Kun asiat menevät pieleen, ajattelemme usein: miksi juuri minulle kävi näin? Tällainen ajattelutapa ei kuitenkaan voimauta – päinvastoin. Se saa vain ihmisen tuntemaan itsensä uhriksi – avuttomaksi ja voimattomaksi tilanteen edessä. Kun saa itsensä kiinni ajattelemasta “Miksi juuri minä?” voi kokeilla vaihtaa tilalle ajatuksen: “Mitä seuraavaksi?” Näin otamme ohjat omiin käsiimme ja lisäksi mieleemme alkaa nousta vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi. Pikkuhiljaa tilanne alkaa selvitä.
-
Yritä tuntea kiitollisuutta.
Voi kieltämättä olla haastavaa tuntea kovin suurta kiitollisuutta, kun elämä mottaa nyrkillä naamaan. Silloin on hyvä tsempata itseään siihen tietoisesti. Kun kaaduin talvella liukkaalla kadulla ja venäytin ranteeni, sanoin rutiininomaisesti kaikille, joiden kanssa asia tuli puheeksi: “No, onneksi ei käynyt pahemmin”. Kun olin toistellut lausetta jonkin aikaa, tajusin, että se oli aivan totta; olisinhan voinut vaikka lyödä pääni tosi pahasti. Aloin aidosti tuntea kiitollisuutta, eikä ranteen venähdys enää tuntunut niin isolta asialta. Aina on jotain, josta olla kiitollinen. Ja kun sen sanoo muutaman kerran ääneen, siihen alkaa itsekin uskoa.
-
Lakkaa syyttelemästä.
Kun meihin sattuu, meillä on kiusaus etsiä syntipukkia. Joskus syytökset kohdistuvat itseen: miksi olin niin huolimaton, kärsimätön, typerä? Miksi en luottanut intuitiooni? Syyttely vain pahentaa asioita ja pitkittää kärsimystä. Se saa meidät jumittamaan tilanteessa kauemmin kuin on tarpeen. Lisäksi se tekee vihaiseksi ja kalvaa sisältäpäin. On aivan sama, syytämmekö itseämme vai muita – vaikutus on yhtä kielteinen. Jos jonkin asian on tarkoitus tapahtua, se tapahtuu. Se siitä. Turha etsiä syyllisiä.
-
Älä anna periksi pelolle ja epätoivolle.
Tämä vaatii asennetta. Joskus olisi paljon helpompi vain luovuttaa ja antautua surun valtaan. Olkoon! Turha edes yrittää! Mutta aina kannattaa uskoa parempaan huomiseen – ja itseensä, vaikka joskus tuntisi itsensä miten surkeaksi maan matoseksi. Tilanne ei koskaan ole niin paha kuin miltä se näyttää; emme koskaan ole niin yksin kuin luulemme. Pysy luottavaisena ja usko itseesi, vaikka se tuntuisi miten vaikealta. Ennemmin tai myöhemmin asioilla on tapana järjestyä.
-
Kuuntele sisäistä viisauttasi.
Pysähdy kuulostelemaan, mitä intuitiollasi on sinulle sanottavaa. Mihin suuntaan se ohjaa? Entä mitä tunteesi sinulle kertovat? Mikä tarkalleen ottaen tuntuu pahalta? Löytyykö raskaiden tunteiden alta yllättäen ehkä jotain muuta: toivon kipinä, helpotuksen huokaus, häivähdys innostusta? Kuuntele, älä torju. Entä mitä sinun oli tarkoitus oppia tästä kokemuksesta? Vastoinkäymiset ovat usein suurimpia opettajiamme. Niiden avulla saatamme oivaltaa itsestämme jotain todella tärkeää. Ehkäpä koko koettelemus lopulta tuli elämäämme juuri siksi. Älä heitä arvokasta opetusta hukkaan.
Leena Siitonen
Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.
Tutustu Leenan palveluihin.
Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.