On arvioitu, että ihminen ajattelee noin 60 000–70 000 ajatusta päivässä. Monet näistä ajatuksista ovat kielteisiä.
Olen ihan surkea tässä hommassa. Kamala kiire. Ei tästä mitään tule. En ikinä löydä ketään. Tukkakin on taas huonosti. No niin, pieleen meni. En osaa. En ehdi. En pysty. En jaksa. Kuulostaako tutulta? Usein päässämme pyörii juuri tämän tapainen kela.
Yksittäinen ajatus ei sinänsä ole kovin vaarallinen. Jos kuitenkin ajattelemme samoja kielteisiä ajatuksia usein, ne muodostavat vähitellen uskomuksia, jotka puolestaan luovat käyttäytymismalleja. Pahimmillaan kielteinen ajatus, kuten ”minun on vaikea saada ystäviä” tai ”minulla ei ikinä ole rahaa mihinkään”, pitää meidät huomaamattamme yksinäisinä tai tyhjätaskuina.
Onneksi voimme vaikuttaa ajatuksiimme ja estää kielteisiä ajatuksia ottamasta valtaa mielessämme. Kun ikävä ajatus surffaa seuraavan kerran pintaan ja uhkaa romuttaa suunnitelmasi tai horjuttaa itseluottamustasi, riisu se aseista näillä seitsemällä kysymyksellä:
-
Kuka niin sanoo?
Aina, kun mieleesi putkahtaa kielteinen ja lannistava ajatus, kysy siltä: kuka niin sanoo? Tämä kysymys paljastaa kielteisen ajatuksen todellisen luonteen: sehän on tarkalleen ottaen pelkkä perusteeton epäily, joka voi pilata hyvän olomme ja nitistää itseluottamuksemme aivan syyttä suotta.
-
Olenko kuullut jonkun sanovan näin aiemmin?
Ta-daa, nyt seuraa paljastus: ajatuksesi eivät välttämättä ole omiasi. Monet päässämme jankuttavista äänistä ovat kaikuja toisten ihmisten sanoista. Olemme kuunnelleet vanhempiemme, opettajan, pomon tai puolison jauhavan kielteisiä ajatuksia ja sitten omaksuneet ne, ehkä huomaamattamme. Jos huomaat näin käyneen, voit luopua tuosta ajatuksesta huoletta. Ethän oikeasti edes ole sitä mieltä.
-
Pidänkö tästä ajatuksesta?
Kysy itseltäsi: onko tämä ajatus toivottu tai miellyttävä? Tulenko siitä iloiseksi, innostaako se toimimaan? Jos ei, kysy itseltäsi, miksi ajattelet niin. Kielteisiä ajatuksia ei ole pakko kuunnella eikä uskoa.
-
Saako tämä ajatus oloni tuntumaan paremmalta?
Kielteiset ajatukset ovat eräänlaisia mieleen pesiintyneitä häiriköitä, jotka yrittävät nujertaa meidät sen sijaan, että kannustaisivat eteenpäin. Ne tunkeutuvat mielemme sopukoihin ja sotkevat suunnitelmamme ja unelmamme. Kysy itseltäsi, saako ajatus olosi tuntumaan paremmalta vai huonommalta. Jos se ei millään tavoin kohota itsetuntoasi tai edistä hyvinvointiasi, miksi ajattelisit niin?
-
Onko tästä ajatuksesta minulle jotain hyötyä?
Toimiiko tämä ajatus? Seuraako siitä jotain myönteistä? Nämä kysymykset auttavat selvittämään, tukeeko ajatus jollain tavoin tavoitteidesi saavuttamista. Jos haluat kohentaa kuntoasi, kielteinen ajatus kuten ”minä nyt olen tällainen ikuinen sohvaperuna”, on kaikkea muuta kuin kannustava.
-
Hallitsenko minä tätä ajatusta?
Onko tällä ajatuksella minuun jonkinlaista valtaa? Vai hallitsenko minä sitä? Jos et, kysy itseltäsi, miksi annat ajatuksen määräillä itseäsi. Muista, että sinä olet ajatustesi ja mielesi valtias, ei toisinpäin. Viime kädessä myös vastuu on sinun.
-
Haluanko pitää tämän ajatuksen vai luopua siitä?
Tämä on ehkä kaikkein kiperin ja samalla tärkein kysymys, sillä siinä punnitaan ajatuksen arvo. Tämän kysymyksen avulla selvität, haluatko pitää kiinni ajatuksesta, joka ei palvele hyvinvointiasi. Jos ajatus ei tee sinulle hyvää, se on todennäköisesti haitallinen. Anna sen mennä.
Nämä seitsemän kysymystä ovat yllättävän tehokkaita ja muutosvoimaisia. Pyri tekemään niiden kysymisestä päivittäinen tapa – hieman kuin hampaiden harjaamisesta. Kun opit pysäyttämään kielteisen kelailun heti alkuunsa, saatat huomata hyvinkin nopeasti, että suhtautumisessasi – ja sitä myötä koko elämässäsi – alkaa tapahtua muutoksia parempaan suuntaan.
Vähitellen pääset eroon turhasta, lannistavasta ajattelusta, joka hidastaa etenemistäsi ja saa olon tuntumaan kurjalta.
Sukella hyviin viboihin jo tänään ja tilaa Leenan uutiskirje! Saat heti lahjaksi inspiroivan energiatyöskentelyn videoluennon.
Tutustu Leenan palveluihin.
Seuraa Hyviä Viboja Facebookissa ja Instagramissa.